Vianoce sú už predo dvermi a prípravy pomaly finišujú. K skutočne dokonalým sviatkom patrí nielen rodina, darčeky ale aj poriadne jedlo. A práve to nám robí niekedy poriadne vrásky na čele. Stoly sú plné dobrôt a my nevieme odolať. Kapustnica, ryba, medovníčky... nemá to konca – kraja. Čo však robiť ak to počas vianočných sviatkov s jedlom preženieme?

 

Kroťte sa!

Najlepším liekom je vždy prevencia. A tak počas sviatkov radšej stále myslite na najdôležitejšiu vec – neprejedať sa! Nie je to jednoduché, no ak máte nutkanie ochutnávať zo všetkých dobrôt, dávajte si aspoň malé porcie.

Nechoďte spať najedený

Tak dobre sa najete, až si máte chuť rovno ľahnúť... Chyba! Aby telo dokázalo potravu spracovať, musí vydať na to množstvo energie. Ak si teda pôjdete ľahnúť, nedokáže sa uvoľniť a preladiť na nočný režim. Odporúča sa preto jesť najneskôr tri až štyri hodiny pred spaním. „Ak ste to náhodou prešvihli, doprajte vášmu telu aspoň krátku prechádzku, kľudne aj v pomalom tempe,“ upozorňuje gastroenterologička.

Prvá pomoc pri prejedení

Nepríjemné bolesti brucha, nafukovanie či hnačky. Každý z nás sa už aspoň raz s nimi počas Vianoc stretol. Našťastie, v lekárňach sú už dostupné rôzne voľnopredajné lieky, ktoré vám od týchto ťažkostí uľavia takmer na počkanie.

Ak však preferujete prírodné medicíny, určite si nezabudnite spolu s kapustou či majonézou v potravinách kúpiť aj zázvor. Ten pôsobí na podráždený tráviaci systém veľmi upokojujúco, pričom stačí ak vypijete trochu čaju alebo požujete priamo kúsok koreňa. Na lepšie trávenie pomáha aj jablko, či exotický ananás alebo papája. Obsahujú enzým bromelín, ktorý pomáha k rýchlejšiemu rozkladaniu potravy. Na vianočný stôl si určite zabezpečte aj pitný režim v podobe nejakého bublinkového nápoja.

Alkohol

K Vianociam okrem dobrého jedla neodmysliteľne patrí aj alkohol. Dávajte si však pozor – ten tráveniu veľmi nepomáha. Pohárik dobrého vína k jedlu či jedna „domáca“ na zahriatie nikomu neuškodí. Vyhnite sa však veľkému množstvu alkoholu. Alkohol trávenie ešte viac zaťažuje a navyše sa z neho rýchlo priberá, čo sa v spojení s koláčikmi a málom pohybu môže po sviatkoch prejaviť na vašej váhe. A to predsa niekto nechce, no nie?