Pacientov s IBD ochorením (Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída) v dôsledku svojho ochorenia nezriedka trápia zmeny, často bolestivé a diskomfortné, na konečníku. Treba si však uvedomiť, že ich primárna choroba (IBD ochorenie) tento jav v nemalej miere ovplyvňuje, a preto sme sa spýtali odborníka – MUDr. Martina Strateného, proktológa, ktorý sa venuje aj v našom centre ASSIDUO ochoreniam konečníka, ako treba pristupovať k pacientom s IBD ochorením:

S hemoroidmi sa často stretávajú aj pacienti s IBD ochoreniami, či už Crohnovou chorobou alebo ulceróznou kolitídou. Pristupujete k týmto pacientom odlišne?

Samozrejme. Rozdiel je v tom, že pri týchto ochoreniach hemoroidy zvyčajne neliečime. V prípade Crohnovej choroby, by to mohlo zdravotný stav pacienta ešte viac zhoršiť. Hemoroidy sa liečia len v prípade, že pacienta výrazne obmedzujú alebo ohrozujú, má napr. silné bolesti, opuchy alebo masívne krváca.

A v prípade ulceróznej kolitídy? Je postup rovnaký?

V prípade ulceróznej kolitídy, to nie je až také vážne. Ak má pacient ulceróznu kolitídu (UC), je možné hemoroidy liečiť, pokiaľ nie je jeho choroba vo vysoko aktívnom štádiu. Stále však väčšine pacientov aj v prípade UC liečbu neodporúčam a skutočne sa snažím od pacienta zistiť, či je jeho je stav naozaj tak vážny, aby si vyžadoval zásah.

Môžu sa vyskytnúť hemoroidy ako vedľajší príznak IBD?

Áno, môžu byť aj ako vedľajší príznak. Vo väčšine prípadov však, najmä pacienti s Crohnom, mávajú často kožné zmeny okolo konečníka, a práve tie si mylne často zamieňajú za hemoroidy. Veľa pacientov tak príde do mojej ambulancie s tým, že má hemoroidy. Z praxe a mojich skúseností však viem, že to nie sú klasické hemoroidy a pacientov stav následne radšej konzultujem pre istotu aj s gastroenterológom. Potom sa ukáže, že išlo o IBD ochorenie a problém bol oveľa viac komplexný. V každom prípade, ak má pacient pochybnosti o svojom probléme resp. necíti sa dobre, vždy odporúčam radšej vyhľadať odborníka, ako keby mal pacient niečo zanedbať.